Skip to main content

Al een lange tijd staan sportactiviteiten op een laag pitje. Door vaccineren en het opvolgen van de Corona-richtlijnen lijkt daar langzaam maar zeker verandering in te komen. We kunnen allemaal niet wachten om weer “gewoon” een lekkere handbalwedstrijd te kunnen spelen, maar ons geduld wordt nog even op de proef gesteld. Is er dan niets leuks te melden ? Jazeker wel, bijvoorbeeld het volgende verhaal over Kyra Stege.

Naast het zaalhandballen vindt Kyra het ook heel leuk om te beachen en ook daar is ze verdraaid goed in. Zo goed zelfs dat ze is geselecteerd voor Oranje U17. Daar heeft ze wel een lange selectieprocedure, die al begon in september 2019, voor moeten doorlopen. Iedere keer kwam Kyra weer een ronde verder, waarbij ze trainde om mee te doen aan het EK 2020 in Italië. Dankzij Corona ging er een streep door dat toernooi. Ook het WK Beach U16 in Portugal ging om dezelfde reden niet door. Bij de pakken neerzitten komt in het woordenboek van Kyra (en de rest van de selectie) niet voor en er is dan ook stug doorgetraind. Van Raamsdonksveer tot Borne en van Blaricum tot Nijmegen: de meiden hebben het hele land doorkruist. Op de trainingsdagen werd er tussen de 2,5 en 4,5 uur per dag getraind en daar kwam dan de reistijd nog bovenop.

Na 1,5 jaar lijkt al dat harde werken dan eindelijk te worden beloond. In de maand juli staat een EK Beach 2021 op de kalender. Er wordt dan in 4 categorieën gespeeld (Dames, Meisjes onder 17, Heren en Jongens onder 17). Nederland heeft voor alle 4 toernooien een team ingeschreven. Het EK-toernooi voor de meisjes onder 17 staat gepland voor 8 t/m 11 juli, er hebben zich hier 18 landen voor aangemeld. De Nederlandse meiden zijn ingedeeld in poule C, samen met Portugal en Roemenië. De beste 2 landen plaatsen zich voor de volgende ronde. Uiteraard kan er door Corona nog van alles veranderen, maar voorlopig lijken alle signalen voor het toernooi op groen te staan.
In 2017 heeft Nederland op het EK Beach Meisjes U17 de halve finale weten te halen. In dat team speelde namens Dalfsen Lissa van Dam mee. Voor Oranje Beach U19, waar Lissa nu voor in aanmerking komt, staat in 2021 geen groot toernooi gepland.

Voor Kyra dus een spannende periode. Zij heeft inmiddels een officiële topsport talenten status, waardoor ze zich nog meer kan focussen op het beachen. Na al die afvalmomenten doorgekomen te zijn, zit ze nog steeds bij de selectie en kan ze straks zo maar op een heus Europees Kampioenschap gaan spelen. Het is nog niet bekend of er publiek bij het toernooi aanwezig mag zijn, maar we zullen in ieder geval vanuit Nederland voor Kyra en haar teamgenoten duimen.